Hem > Kulturskillnader, Mat, Nackdelar > Läsvärt om Brasiliens jordbruk

Läsvärt om Brasiliens jordbruk

januari 28th, 2009

Hittade en läsvärd artikel på Råd&Röns hemsida om hur genmodifierat utsäde används i Brasilien och hur det blev godkänt.

http://www.radron.net/templates/Artikel____2157.aspx

Categories: Kulturskillnader, Mat, Nackdelar Taggar:
  1. januari 28th, 2009 i 10:23 | #1

    Men alltså… Tror folk verkligen att det finns någon matt som INTE är genmodifierad på ett eller annat sätt? Har du ätit helt vanlig majs någon gång? Då har du definitivt ätit vad som kallas GMO!
    Här behandlas det ju som om det vore likvärdigt med DDT eller värre men det beror ju faktiskt på HUR man har modifierat generna. Det verkar man inte ta någon hänsyn till.
    Om man gör som i USA och injicerar hormon i djuren för att ge dem större muskler (mer kött) så kan man definitivt ifrågasätta tillvägagångssättet. Det har visat sig tidigarelägga puberteten hos barn.
    Om man å andra sidan korsar en planta som är motståndskraftig mot insekter med en som inte är det och på så sätt bildar en hel generation motståndskraftiga plantor, så har du förvisso GMO-mat men den är knappast att jämföra med ett gift!

  2. januari 28th, 2009 i 11:13 | #2

    Jag håller med dig Hanna i att det är skillnad på modifiering och modifiering – Vet inte graden av modifiering i Brasilien.

    För mig var det viktiga hur jordbrukslobbyn arbetar här.@Hanna

  3. januari 28th, 2009 i 11:25 | #3

    Jag missar sådant när den som skriver så uppenbart inte vet av den skriver om…

  4. Åsa
    januari 28th, 2009 i 17:22 | #4

    ”Modifierng och modifiering…” Man kan ju knappast kalla GMO-grödor som en naturlig mutation. Problemet med GMO är ju att det faktiskt inte har funnits i tillräckligt många år för att man ska veta konsekvenserana av att så drastiskt påverka grödorna och deras egenskaper. Det som är så kärt här i Sverige – mångfalden – är ju en av de saker som får stryka på foten med modifierade grödor och det verkar ju även vara så i Brasilien enligt artikeln. Naturen är långsam och det finns ett syfte med det – alla delar naturen ska hinna greppa förändringen och klara av den. Men många nya grödor är många nya förändringar och det klarar inte naturen av på ett bra sätt.

    Men visst Hanna, jag håller med dig i att man inte ska jämföra GMO med gift, men jag tycker helt klart man ska ifrågasätta det. Och som jag ser det har killen som skrev artikeln koll på ämnet, det är bara det att ni har olika åsikter.

  5. Åsa
    januari 28th, 2009 i 17:22 | #5

    Å förresten Rickard…artikeln var intressant! =)

  6. januari 28th, 2009 i 18:13 | #6

    Visste inte vilken debatt jag startade med att tipsa om den artikeln…@Åsa

  7. januari 28th, 2009 i 19:43 | #7

    @Åsa
    Genmodifiering har funnits längre än vad folk verkar tro och i de flesta fall (absolut inte alla, det vore naivt att tro något sådant) handlar det om kontrollerade mutationer, som förmodligen hade uppstått ändå, någonstans vid något tillfälle.
    Att naturen alltid är långsam är faktiskt inte heller korrekt. Mutationer sker oftast från en generation till en annan. Antingen dör de muterade individerna ut eller (om mutationen är positiv för organismen i fråga) förs generna vidare, utan hänsyn till om omgivande natur hinner greppa och klara av förändringen. Den som klarar av att anpassa sig överlever.

    Sen ska man självklart ifrågasätta hanteringen av GMO, precis som med mycket annat. Det jag opponerar mig mot är framställningen av GMO som något allt igenom ont, för så är det inte.

  8. Micke L
    januari 29th, 2009 i 15:27 | #8

    Ganska typiskt Brasilien att gömma en lag i en annan lag. Efter att sysslat en hel del med att försöka följa brassarnas lagstiftning så vet jag att allt kan hända i Brasilien när det gäller lagar, men just denna variant var ny… 🙂

  9. januari 29th, 2009 i 19:36 | #9

    Jag antar att det gick bra för er tillslut eftersom jag inte har sett dig här nere igen.@Micke L

Kommentarer är avstängda.